Wednesday, December 28, 2011

Sebelum Nikah, Selepas Nikah

Assalamu'alaikum W. B. T. semua...

dah lama bebeno tak post kat blog...last time, bulan Mac.. masa tu sangat busy and cuak sebab nak settlekan urusan akad nikah dan walimatul urusku. Alhamdulillah, semuanya dah lepas 28 dan 29 Mei yang lepas. Semuanya berjalan dengan lancar walaupun terdapat sedikit kekurangan. Semua yang buruk datang dari diri hamba Allah yang kerdil ini. Dah nama manusia, memang tak sempurna pun. Namun, kita kena tetap berusaha untuk jadi yang terbaik. InsyaAllah.

Hari ini, genap 7 bulan sudah kami bernikah. Ambil masa juga nak sesuaikan diri dengan kehidupan bersama. Kalau sebelum nikah, aku memang suka mengemas; selepas nikah, satu rumah aku kemas..Hahaha...Bak kata my hubby, 'ngemas je keje'.. Adoi, nak buat cmane...

Untuk post kali ini, tiada input berilmiah sangat, saje nak update blog je...Walaubagaimana pun, ade satu rangkap yang aku nak kongsi..

'Jika kita jaga hak Allah, Allah akan jaga hak kita... Apa itu hak Allah? Hak Allah ialah tanggungjawab kita sebagai HAMBA ALLAH di muka bumi milikNYA ini; segala perintah dan laranganNya..Jadi, kalau kita ditimpa malapetaka (dari segi akademik, harta benda, anggota badan), janganlah kita mengeluh kerana mungkin ada hakNYA yang kita belum laksanakan'

ALLAHUAKBAR!!!

Merindui Rasulullah SAW...

Wednesday, March 23, 2011

Kek Batik

Assalamualaikum... hari ni, aku nak letak resepi kek batik.. dapat resepi ni dari mak usu aku..tak pernah buat lagi, sebab pakai milo...huhu...anyway, akan ku cuba juga buat kek batik ni di masa akan datang.

Bahan-bahan
300-500 g milo
1 buku butter
1 tin susu pekat
biskut marie
0.5 kg kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, tumbuk kasar)

Cara-cara
larutkan milo dalam kuali. panaskan, kemudian masukkan butter, dan susu pekat. then, tutup api, masukkan biskut marie, kacau sampai rata, lepas tu, masukkan kacang, gaul lagi. lastly, masukkan dalam loyang.

senang je sebenarnye.cuma, risaukan takde orang nak makan..anyway, selamat mencuba ye.. (>_<)

Tuesday, March 22, 2011

Puding Castard

Assalamu'alaikum... hari ini, aku nak share resepi puding castard. resepi ni diberi oleh mak usu aku..dah buat dah...i like it..tapi sesetengah orang suka pudingnya manis2..

Bahan-bahan
Puding
1 cawan tepung castard
3.5 cawan air (suhu bilik)
1 sudu besar penuh susu pekat

Kuah
1 tin susu cair
1.5 tin air (panas)
4 sudu gula pasir
1++ sudu tepung castard (bancuh dalam cawan lain dulu)
buah cocktail

Cara-cara
Puding
masukkan semua bahan dalam periuk, hidupkan api, kacau sampai mendidih, pekat dan berkilat. kemudian tutup api, tuangkan ke dalam loyang, dan sejukkan.

Kuah
masukkan susu cair, dan air dalam periuk, kacau atas api sampai mendidih, masukkan tepung castard dan kacau rata. Tutup api, biarkan sejuk, dan masukkan cocktail. masukkan semua dalam peti sejuk...dah sejuk semua, boleh la dimakan...sedap dimakan semasa sejuk...selamat mencuba..


Monday, March 21, 2011

Ayam Masak Paprik

Assalamu'alaikum...

hari ni, aku nak kongsi satu lagi resepi.. Ayam masak paprik..selalu makan ni kat kedai je kan, wondering cmane la cara masaknye.. my housemate, nona, la yang ajar cmane nak masak ayam paprik ni.... mari kita belajar sama-sama...

Bahan-bahan
  • Kubis bunga
  • lobak
  • lada benggala
  • ayam (dipotong kecik-kecik)
  • bawang putih
  • bawang merah
  • halia
  • lada merah
  • cili api
  • daun limau purut
  • serai
  • pelbagai sos (sos cili, sos tiram, sos thai, kicap)

Cara-cara
Panaskan minyak. Lepas tu, masukkan ayam, kacaukan sampai masak. kemudian, masukkan
bawang merah, bawang putih, halia, daun limau purut, serai dan garam secukup rasa, biarkan sampai naik bau. lepas tu, masukkan kubis bunga, lobak, lada benggala, lada merah dan cili api. kalau nak pedas, letak la banyak-banyak cili api. last sekali, masukkan campuran sos. sukatan sos-sos tu, ikut citarasa korang la ye, seimbangkan sume.

haaa, mmg sedap!! masakan rumah tetap yang terbaik.. berkat pun ada.. tambah-tambah lagi, kalau kita masakkan untuk orang-orang yang tersayang. selamat mencuba semua.. :)

Sunday, March 20, 2011

Asam Pedas Johor

Bahan-bahan
  • bawang putih (blend)
  • bawang merah(blend)
  • halia(blend)
  • kunyit hidup(blend)
  • belacan(blend)
  • lada kering(blend)
  • ikan/ayam/daging
  • asam jawa
  • daun kesum
  • gula
  • garam

cara-cara
tumiskan bahan yang diblendkan tadi, kemudian masukkan ayam, biarkan sebentar supaya ayam masak, masukkan air asam jawa, gula dan garam, biarkan mendidih, last skali, masukkan daun kesum.

Friday, March 18, 2011

Ayam Masak Kicap

Bahan-bahan
  • Ayam
  • Kicap
  • Lada sulah
  • Minyak
  • Bawang
  • Kentang

Cara-cara
Perap ayam dengan kicap dan lada sulah. Hiris bawang, tumis dan goreng sampai garing, pastu, masukkan ayam yang diperap dan kentang. Masukkan sedikit air, masak sampai ayam dan kentang empuk dan kuah kering.

Resepi Honey Cornflakes

Assalamualaikum WBT.

Baru nak update resepi2 yang pernah aku buat....Alhamdulillah jadi....sedap3!!!

Hari ni, aku nak record resepi honey cornflakes...

Bahan-bahan
1/2 cawan planta
1/2 cawan gula
3/4 cawan madu
1 kotak cornflakes

cara-cara
Panaskan dan larutkan planta, gula dan madu. kemudian, gaul dgn cornflakes. masukkan dlm cup. lepas tu, masukkan dalam oven selama 5 minit (300 Fahrenheit)

Agar-agar Santan

Bahan-Bahan:
1 paket agar-agar
Air secukupnya
Gula melaka/gula manisan
4 biji telur
santan
sedikit daun pandan
(dicuci bersih dan disimpul)

Cara:
Di dalam periuk, satukan air, agar-agar, daun pandan dan gula melaka sehingga hancur. Di dalam bekas lain, pukul telur dengan garfu, masukkan santan dan gaul sebati. Tuang campuran telur dan santan ke dalam periuk. Biar seketika dan padamkan api. Tuang agar-agar ini ke dalam bekas/acuan kegemaran.
Simpan dalam peti sejuk untuk dibekukan.
Cadangan Hidangan:
Enak sebagai pencuci mulut dan juga sebagai kuih untuk berbuka puasa. Manis dan dingin, ah sejuk tekak...Kalau tak ada gula melaka boleh ganti gula biasa, dan guna sedikit perwarna hijau. Jadi la agar-agar lumut.
Tambahan:
Agar-agar ini secara semulajadi akan menjadi 2 lapis, lapis bawah berwarna coklat tua/warna gula melaka. Lapisan atas pula berwarna coklat cerah dengan corak batik2/lumut yang cantik, hasil campuran telur dan santan.

Agar-agar Coklat

Bahan-Bahan:
  • 7 g agar-agar (direndam dan ditoskan)
  • 5 cawan air mendidih
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan susu sejat 1 camca teh esen vanilla
  • 2 camca sederhana serbuk koko
  • ½ cawan air panas
  • 4 butir putih telur (dipukul hingga kental)

Cara:
Masukkan agar-agar ke dalam air mendidih. Didihkan terus hingga agar-agar itu hancur, sambil mengacaukan selalu. Masukkan gula dan kacau hingga hancur. Masukkan susu dan didihkan sambil mengacaunya. Masukkan pula esen vanilla, kacau hingga rata. Angkat periuk dari api. Tapiskan campuran itu dengan kain kasa. Masukkan bancuhan koko dan kacau hingga rata. Masukkan pula putih telur, kacau rata-rata dan tuangkan agar-agar ke dalam acuan. Biarkan hingga sejuk, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk supaya beku dan sejuk. Hidangkan sejuk bersama sos kastad.

Thursday, March 10, 2011

POPIA GORENG

Project petang ni, POPIA GORENG~

Alhamdulillah, petang ni dapat buat popia goreng....kenyang sudey! (>_<)

Jadi, aku nak kongsi resepinya....

Bahan A
  • Kulit Popia
  • Ayam (potong kecik2)
  • Kicap
  • Sos Tiram
  • Kunyit
  • Serbuk Kari
  • Blackpepper
  • Garam
  • Minyak

Bahan B (Dipotong dadu)
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Sengkuang (ganti taugeh since aku x suke taugeh...hehe)
  • lobak (sebab aku x suke ready made mixed vege tu...)
  • Daun Bawang
Cara-cara (inti popia)

Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih. Bila dah naik bau, masukkan ayam. Gaulkan dan biarkan ayam masak. Lepas tu, masukkan sengkuang dan lobak. masukkan juga sedikit kicap, sos tiram, kunyit, blackpepper, daun bawang dan serbuk kari. kemudian, masukkan garam secukup rasa. biarkan sampai masak.

lepas tu, ape lagi, gulung la dalam kulit popia...lepas tu, goreng...snang je...1 jam da siap sume...

selamat mencuba.. :D

Saturday, February 26, 2011

Al-Quran Digital

Beberapa hari lepas, aku berborak dgn kwn aku, psal Al-quran...tgh borak-borak, timbul la psal hantaran (since i'm getting married soon.. ;P), dan Al-quran Digital ni macam menarik...jadi, aku pun 'google' la...memang menarik! macam i-pad, namanye e-alim.. nak tau lebih, baca kat sini...kalau baca kat website tu, ade dijual juga handphone yang lengkap dgn perisian al-quran.wow~ best3.... tapi, ade satu kemusykilan, handphone kan, kite dok bawa merata-rata termasuk tempat yang tidak suci (toilet la yang paling common skali). cmane2? Haa, jom baca yang di bawah ni.. (>_<)


(Assalamualaikum..........

Baru-baru ini ana ke sebuah madrasah di Pelangi Indah, sesampai ana di sana, ana berwuduk , ketika ana berwuduk ana terdengar suara pengajian surah2 suci allah dari dalam tandas yang kebetulan berdekatan dengan tempat wuduk.

Tiba2 keluar seorang hamba allah sambil menjawap panggilan tersebut dari tandas, ana tunggu Si Polan habis berbicara , apabila Si Polan habis berbicara ana menegur akan penggunaan ayat suci al-quran sebagai ringtone.

Dengan nada keras beliau terus menempelak ana, dengan hati yang panas ana meninggalkan Si Polan membebel seorang. Disini ana ada dapatkan sedikit info tentang permasalahan tadi dari laman web JAKIM yang di jawap oleh mereka2 yang berkelayakan lagi bertauliah. Marilah sama2 kita menjaga kesucian ayat2 suci al-quran al karim...........

SOALAN 1:

Adakah salah sekiranya kita "download" quran (termasuk ayat-ayat quran) dan simpan "install" dalam handphone? Pada pandangan saya, mungkin kita boleh rujuk quran pada bila bila masa mengikut keperluan kita dan senang dibawa kemana-mana sekiranya quran di "install" di handphone. Pada masa yang sama, kita mungkin letak handphone di merata-rata tempat, dan kita juga kadang kala bawa handphone ke tandas dan tempat tidak suci. Jadi, perkara ini memang mempunyai kebaikan dan keburukan. Jadi ,saya hendak tahu adakah betul (dari segi agama islam) pengunaan quran yang di "install" dalam handphone?.

Jawapan:

Memasukkan ayat Al-Quran ( download) dalam handphone adalah harus tetapi dengan syarat hendaklah menjaga adab-adab sehingga tidak mencemar kesuciannya seperti membawa masuk ke tandas ketika ayat Al-Quran terpapar di screen handphone.

SOALAN 2:

Kini telah ada ipod nano, mp3 player, telefon bimbit dan sebagainya menggantikan walkman. Apakah hukumnya memuat turun semua isi kandungan al-quran yang mengandungi 114 buah surah ke dalam alat tersebut dengan niat untuk mendengarnya? dan bolehkah ia dibawa masuk ke dalam tandas?

sekian, terima kasih..

Jawapan:

Dlam zaman sains dan teknologi,berbagai produk telah dihasilkan oleh manusia termasuklah dengan menghasilkan CD al-Quran dan hadith. Didalam hal ini, agama Islam tidak menghalang daripada berbuat demikian dengan syarat CD tersebut dijaga dan dipelihara dengan sebaik mungkin. Ia hendaklah diletakkan di tempat yang tinggi dan tidak boleh dilangkah dan dibawa di dalam tandas. .

SOALAN 3:

Apakah hukumnya membawa telefon bimbit yang mengandungi ayat al-Quran tetapi tidak memasangnya (mp3) semasa di dalam bilik air atau tandas? .

Jawapan:

Harus membawa telefon bimbit yang mengandungi ayat al-Quran.

SOALAN 4:

apakah hukum menggunakan nada dering dalam bentuk bacaan ayat Al-quran pada telefon bimbit.

Jawapan:

Penggunaan nada dering dalam bentuk bacaan Al-Quran dibolehkan atas tujuan kebaikan dan bukan untuk dipermainkan. Adab-adab penggunaan nada dering perlu dijaga sebaiknya supaya tidak mencemar kesucian al-Qur'an seperti penggunaan di tandas dan tempat lain yang tidak sesuai...

SOALAN 5:

assalamualaikum... saya nk tanya satu soalan iaitu ; mengikut zaman sekarang , kita dah ada banyak kemudahan. salah satu darinya ialah telifon. soalan saya ; kalau kita masukkan program alquran reader ( 114 juzuk ) dalam phone apa hukumnya. adakah penggunaan program seperti itu haram kerana kita selalu membawa membawa kemana saja phone itu..

Jawapan:

Hukum memasukkan program al-Quran dalam handphone adalah harus dengan syarat menjaga kesucian ayat al-Quran daripada memasuki tempat yang kotor dan maksiat.


SOALAN 6:

Apa hukumnya membawa PDA yang mempunyai sofware Al-quran, sekiranya dibawah ke tandas? .

Jawapan:

Haram membawa soft ware al-Quran tersebut ke dalam tandas.Sebaik-baiknya berilah kepada seseorang yang dipercayai memegangnya sebelum masuk tandas.Hormatilah ayat-ayat suci al-Quran.Jagalah ia daripada sebarang bentuk

SOALAN 7:

Penggunaan telefon bimbit semakin berkembang pesat.Selaras dengan itu, apa hukumnya memuat turun surah yasin atau ayat-ayat qurĂ¡n ke dalam tel.
bimbit? Kerana kadang-kadang kita terlangkah atau pun meletakkannya di merata-rata tempat..

Jawapan:

Tidak mengapa memasukkan surah yasin dan ayat-ayat Al-Quran di dalam telefon bimbit. Telefon bimbit yang mengandungi ayat Al-Quran tidak dikira sebagai Al-Quran. Oleh itu tidak timbul persoalan melangkah telefon tersebut..

SOALAN 8:

1.apakah hukum menggunakan ayat-ayat al-quran sebagai nada dering dalam handphone dan menyimpan ayat-ayat al-quran dalam bentuk digital ?

2. berikan dalil naqli yang datang dari sumber yang shahih, aqli, fatwa atau qaul mufti-mufti dan ulama' yang muktabar?

Jawapan:

Harus menggunakan ayat-ayat al-Quran sebagai nada dering kerana mengingatkan diri kepada Allah S.W.T. Walau bagaimanpun handphone berkenaan hendaklah dijaga dengan baik sekiranya memasuki tandas hendaklah di matikan ataupun diberi kepada orang lain untuk menjaganya demi untuk memelihara kesucian al-Quran...

SOALAN 9:

1.apakah hukum menggunakan ayat-ayat al-quran sebagai nada dering dalam handphone dan menyimpan ayat-ayat al-quran dalam bentuk digital ?

2. berikan dalil naqli yang datang dari sumber yang shahih, aqli, fatwa atau qaul mufti-mufti dan ulama' yang muktabar?

Jawapan:

1. Penggunaan nada dering dalam bentuk bacaan Al-Quran dibolehkan atas tujuan kebaikan dan bukan untuk dipermainkan. Adab-adab penggunaan nada dering perlu dijaga sebaiknya supaya tidak mencemar kesucian al-Qur'an seperti penggunaan di tandas dan tempat lain yang tidak sesuai. Al-Quran dalam bentuk digital dibolehkan.
2. Dalil naqli sebagaimana firman Allah didalam surah Al-Waqiah ayat ke 77-79 yang bermaksud :"77. bahawa sesungguhnya(yang dijadikan kepada kamu) itu ialah Al-Quran yang mulia, yang sentiasa memberi ajaran dan pimpinan. 78. yang tersimpan dalam kitab yang cukup terpelihara. 79. yang tidak disentuh melainkan oleh makhluk-makhluk yang diakui bersih suci."alam surah Al-WaqiahL.

SOALAN 10:

Apakah hukumnye bagi membawa alat elektronik seperti iphone yang mengandungi elektronik quran ke tandas? Jikalau kita tidak membuka applikasinya?.

Jawapan:

Anda boleh membawa peralatan tersebut ke dalam tandas jika tidak membukanya. Wallahu 'alam..)




Kesimpulannye, kite kene jaga kesucian ayat-ayat suci al-Quran dari tempat-tempat yang tidak suci....hurm2....

Tuesday, February 8, 2011

Bismillah



Sesiapa yang mengamalkan membaca Bismillah sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya dia aman dan bebas daripada syaitan, kecurian, maut yang mengejut dan sebarang bencana.

Thursday, January 27, 2011

Isu Perkataan 'SALAM'

ASSALAMUALAIKUM...

Pagi ni aku dapat email psal perihal perkataan SALAM...Jom baca...


SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)

Maka, baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”


Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”
Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Sekian, semoga ada manfaatnya

b/p Biro Kebajikan Islam
, JKew

Friday, January 7, 2011

Kerana niat dan kesungguhan

Salam semua......Lamanya x berkongsi dlm blog ni...Jom kita baca cerita pengajaran ni... :)

Kisahnya bermula begini.........


Seorang lelaki muda bangun di awal pagi utk solat subuh di masjid. Dia berpakaian, berwudu' dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan lelaki itu jatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudu', dan, berjalan menuju masjid.

Dlm perjalanan ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama! Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Dirumah, dia, sekali lagi berganti baju, berwudu' dan berjalan lagi menuju masjid.

Di tengah jalan menuju masjid, dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu. Dia menyapa lalu lelaki itu menjawab "Saya melihat kamu jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan kamu.' Lelaki muda mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid.

Saat sampai di masjid, lelaki muda itu mengajak teman barunya yang membawa lampu untuk masuk bersolat subuh bersamanya. Lelaki tadi menolak. Berkali-kali diajak tetapi jawapannya sama.

Lelaki muda bertanya, kenapa menolak untuk masuk bersolat. Lelaki pembawa lampu menjawab:

Aku adalah Syaitan

Lelaki muda itu sungguh terkejut..!

Syaitan menjelaskan, ''Saya melihat kamu berjalan ke masjid,dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah mengampunkan semua dosamu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan itupun tidak membuatmu merubah fikiran tetapi tetap kembali ke masjid.

Kerana itu, Allah mengampunkan dosa seluruh keluargamu. Saya KHUATIR jika saya membuatmu jatuh ketiga kalinya, mungkin Allah akan mengampunkan dosa seluruh penduduk desamu, jadi saya harus memastikan bahwa kamu sampai dimasjid dgn selamat..'

MORAL :

Jangan abaikan suatu niat baik yg kita mahu lakukan, kerana kita tidak pernah tahu ganjaran yg bakal kita perolehi dari segala kesulitan yg kita hadapi demi melaksanakan niat baik tsbt .



Sumber: http://goo.gl/H0Zqj