Wednesday, March 23, 2011

Kek Batik

Assalamualaikum... hari ni, aku nak letak resepi kek batik.. dapat resepi ni dari mak usu aku..tak pernah buat lagi, sebab pakai milo...huhu...anyway, akan ku cuba juga buat kek batik ni di masa akan datang.

Bahan-bahan
300-500 g milo
1 buku butter
1 tin susu pekat
biskut marie
0.5 kg kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, tumbuk kasar)

Cara-cara
larutkan milo dalam kuali. panaskan, kemudian masukkan butter, dan susu pekat. then, tutup api, masukkan biskut marie, kacau sampai rata, lepas tu, masukkan kacang, gaul lagi. lastly, masukkan dalam loyang.

senang je sebenarnye.cuma, risaukan takde orang nak makan..anyway, selamat mencuba ye.. (>_<)

Tuesday, March 22, 2011

Puding Castard

Assalamu'alaikum... hari ini, aku nak share resepi puding castard. resepi ni diberi oleh mak usu aku..dah buat dah...i like it..tapi sesetengah orang suka pudingnya manis2..

Bahan-bahan
Puding
1 cawan tepung castard
3.5 cawan air (suhu bilik)
1 sudu besar penuh susu pekat

Kuah
1 tin susu cair
1.5 tin air (panas)
4 sudu gula pasir
1++ sudu tepung castard (bancuh dalam cawan lain dulu)
buah cocktail

Cara-cara
Puding
masukkan semua bahan dalam periuk, hidupkan api, kacau sampai mendidih, pekat dan berkilat. kemudian tutup api, tuangkan ke dalam loyang, dan sejukkan.

Kuah
masukkan susu cair, dan air dalam periuk, kacau atas api sampai mendidih, masukkan tepung castard dan kacau rata. Tutup api, biarkan sejuk, dan masukkan cocktail. masukkan semua dalam peti sejuk...dah sejuk semua, boleh la dimakan...sedap dimakan semasa sejuk...selamat mencuba..


Monday, March 21, 2011

Ayam Masak Paprik

Assalamu'alaikum...

hari ni, aku nak kongsi satu lagi resepi.. Ayam masak paprik..selalu makan ni kat kedai je kan, wondering cmane la cara masaknye.. my housemate, nona, la yang ajar cmane nak masak ayam paprik ni.... mari kita belajar sama-sama...

Bahan-bahan
  • Kubis bunga
  • lobak
  • lada benggala
  • ayam (dipotong kecik-kecik)
  • bawang putih
  • bawang merah
  • halia
  • lada merah
  • cili api
  • daun limau purut
  • serai
  • pelbagai sos (sos cili, sos tiram, sos thai, kicap)

Cara-cara
Panaskan minyak. Lepas tu, masukkan ayam, kacaukan sampai masak. kemudian, masukkan
bawang merah, bawang putih, halia, daun limau purut, serai dan garam secukup rasa, biarkan sampai naik bau. lepas tu, masukkan kubis bunga, lobak, lada benggala, lada merah dan cili api. kalau nak pedas, letak la banyak-banyak cili api. last sekali, masukkan campuran sos. sukatan sos-sos tu, ikut citarasa korang la ye, seimbangkan sume.

haaa, mmg sedap!! masakan rumah tetap yang terbaik.. berkat pun ada.. tambah-tambah lagi, kalau kita masakkan untuk orang-orang yang tersayang. selamat mencuba semua.. :)

Sunday, March 20, 2011

Asam Pedas Johor

Bahan-bahan
  • bawang putih (blend)
  • bawang merah(blend)
  • halia(blend)
  • kunyit hidup(blend)
  • belacan(blend)
  • lada kering(blend)
  • ikan/ayam/daging
  • asam jawa
  • daun kesum
  • gula
  • garam

cara-cara
tumiskan bahan yang diblendkan tadi, kemudian masukkan ayam, biarkan sebentar supaya ayam masak, masukkan air asam jawa, gula dan garam, biarkan mendidih, last skali, masukkan daun kesum.

Friday, March 18, 2011

Ayam Masak Kicap

Bahan-bahan
  • Ayam
  • Kicap
  • Lada sulah
  • Minyak
  • Bawang
  • Kentang

Cara-cara
Perap ayam dengan kicap dan lada sulah. Hiris bawang, tumis dan goreng sampai garing, pastu, masukkan ayam yang diperap dan kentang. Masukkan sedikit air, masak sampai ayam dan kentang empuk dan kuah kering.

Resepi Honey Cornflakes

Assalamualaikum WBT.

Baru nak update resepi2 yang pernah aku buat....Alhamdulillah jadi....sedap3!!!

Hari ni, aku nak record resepi honey cornflakes...

Bahan-bahan
1/2 cawan planta
1/2 cawan gula
3/4 cawan madu
1 kotak cornflakes

cara-cara
Panaskan dan larutkan planta, gula dan madu. kemudian, gaul dgn cornflakes. masukkan dlm cup. lepas tu, masukkan dalam oven selama 5 minit (300 Fahrenheit)

Agar-agar Santan

Bahan-Bahan:
1 paket agar-agar
Air secukupnya
Gula melaka/gula manisan
4 biji telur
santan
sedikit daun pandan
(dicuci bersih dan disimpul)

Cara:
Di dalam periuk, satukan air, agar-agar, daun pandan dan gula melaka sehingga hancur. Di dalam bekas lain, pukul telur dengan garfu, masukkan santan dan gaul sebati. Tuang campuran telur dan santan ke dalam periuk. Biar seketika dan padamkan api. Tuang agar-agar ini ke dalam bekas/acuan kegemaran.
Simpan dalam peti sejuk untuk dibekukan.
Cadangan Hidangan:
Enak sebagai pencuci mulut dan juga sebagai kuih untuk berbuka puasa. Manis dan dingin, ah sejuk tekak...Kalau tak ada gula melaka boleh ganti gula biasa, dan guna sedikit perwarna hijau. Jadi la agar-agar lumut.
Tambahan:
Agar-agar ini secara semulajadi akan menjadi 2 lapis, lapis bawah berwarna coklat tua/warna gula melaka. Lapisan atas pula berwarna coklat cerah dengan corak batik2/lumut yang cantik, hasil campuran telur dan santan.

Agar-agar Coklat

Bahan-Bahan:
  • 7 g agar-agar (direndam dan ditoskan)
  • 5 cawan air mendidih
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan susu sejat 1 camca teh esen vanilla
  • 2 camca sederhana serbuk koko
  • ½ cawan air panas
  • 4 butir putih telur (dipukul hingga kental)

Cara:
Masukkan agar-agar ke dalam air mendidih. Didihkan terus hingga agar-agar itu hancur, sambil mengacaukan selalu. Masukkan gula dan kacau hingga hancur. Masukkan susu dan didihkan sambil mengacaunya. Masukkan pula esen vanilla, kacau hingga rata. Angkat periuk dari api. Tapiskan campuran itu dengan kain kasa. Masukkan bancuhan koko dan kacau hingga rata. Masukkan pula putih telur, kacau rata-rata dan tuangkan agar-agar ke dalam acuan. Biarkan hingga sejuk, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk supaya beku dan sejuk. Hidangkan sejuk bersama sos kastad.

Thursday, March 10, 2011

POPIA GORENG

Project petang ni, POPIA GORENG~

Alhamdulillah, petang ni dapat buat popia goreng....kenyang sudey! (>_<)

Jadi, aku nak kongsi resepinya....

Bahan A
  • Kulit Popia
  • Ayam (potong kecik2)
  • Kicap
  • Sos Tiram
  • Kunyit
  • Serbuk Kari
  • Blackpepper
  • Garam
  • Minyak

Bahan B (Dipotong dadu)
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Sengkuang (ganti taugeh since aku x suke taugeh...hehe)
  • lobak (sebab aku x suke ready made mixed vege tu...)
  • Daun Bawang
Cara-cara (inti popia)

Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih. Bila dah naik bau, masukkan ayam. Gaulkan dan biarkan ayam masak. Lepas tu, masukkan sengkuang dan lobak. masukkan juga sedikit kicap, sos tiram, kunyit, blackpepper, daun bawang dan serbuk kari. kemudian, masukkan garam secukup rasa. biarkan sampai masak.

lepas tu, ape lagi, gulung la dalam kulit popia...lepas tu, goreng...snang je...1 jam da siap sume...

selamat mencuba.. :D